štvrtok 19. októbra 2017

Tekvicové muffinky s karamelovou polevou

Tak tieto muffinky sú tie najlepšie muffinky, aké som kedy upiekla! Sú krásne oranžové, voňajú ako jeseň a majú jemnú a šťavnatú štruktúru. O karamelovej poleve nemusím ani hovoriť. <3 A hotové sú za pár minút.
S tekvicovým pyré pečiem veľmi rada, zopár receptov je na blogu, napríklad tekvicové cupcakes so strašidlami, tekvicový cheesecake s čokoládou alebo voňavá tekvicová bábovka. Tento recept je takmer rovnaký ako ten na tekvicovú bábovku, ale hovorím si, že ho sem pridám aj vo verzii muffiniek, keď je taký vynikajúci.


Info pre intolerantných! Muffinky som skúšala piecť aj bezmliečne, maslo som nahradila kokosovým olejom a šľahačku kokosovým mliekom a táto obmena im vôbec neubrala na chuti. :)



Čo treba:

250 g hladkej múky
50 g celozrnnej múky
2 zarovnané čajové lyžičky kypriaceho prášku
1 zarovnaná čajová lyžička jedlej sódy
1 čajová lyžička mletej škorice
1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
štipka soli
400 g tekvicového pyré*
4 vajíčka
200 g roztopeného masla
250 g prírodného kryštálového cukru

Na karamel:
100 g kryštálového cukru
40 ml vody
40 ml smotany na šľahanie
15 g masla
veľká štipka soli

Postup:

*Na 400 g pyré budeme potrebovať cca 500 g ošúpanej tekvice, zbavenej jadierok (to je 1 menšia tekvica). Tekvicu pokrájame na kocky, v hrnci podlejeme 2 polievkovými lyžicami vody. Varíme pod pokličkou asi 12 minút do zmäknutia. Ak treba, podlejeme ešte troškou vody. Tekvicu rozmixujeme na hladké pyré.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Muffinovú formu vyložíme papierovými košíčkami.
V jednej mise zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu, koreniny a soľ. V druhej mise zmiešame pyré, vajíčka, maslo a cukor.
Suché ingrediencie nasypeme do tekutých a premiešame. Košíčky naplníme cestom a dáme piecť na asi 20 minút (vyskúšame test špajdľou).
Na karamel si do menšieho kastrólika nasypeme cukor, pridáme vodu a na miernom plameni varíme asi 6 minút. Pridáme smotanu a maslo a varíme ďalšie 2 minútky, pokým sa hrudky karamelu nerozpustia. Potom pridáme soľ. Karamel prelejeme do pohárika a dáme na 30 minút mierne stuhnúť do chladničky. Nakoniec ním polejeme muffinky.

Toto množstvo vyjde na 24 muffiniek. V uzatvorenej nádobe v chlade vydržia muffinky ako čerstvé aj 5 dní. Tiež ich môžeme zamraziť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára