nedeľa 29. júna 2014

Makarónky s čokoládovou a malinovou náplňou

Makarónky alebo francúzsky macarons, odkiaľ aj tieto mandľové pusinky plnené krémami od výmyslov sveta pochádzajú, sú v dnešnej dobe veľmi "módnym" koláčikom. Ich príprava nie je až tak jednoduchá, ale keď budete postupovať presne podľa receptu, tak by sa vám mali podariť a potom sa budete nehorázne tešiť a za všetkými behať, aké sú krásne a akú majú sukničku! Pre nás amatérskych pekárov sú tieto francúzske pusinky malou výzvou, pretože sú takou "delikatesou" v pečení. Sú krehučké, sladké a krém ich chuť úžasne dopĺňa.
Asi ste sa už stretli na fotkách alebo aj osobne s rôzne zafarbenými makarónkami, od zelených po červené, žlté..., ale mne sa farebné makarónky až tak nepáčia. Chutnala som ich aj priamo z ich domoviny, ale nejak ma tie farby nenadchli. Oveľa viac sa mi páčia takéto prirodzené alebo zafarbené kakaom. Ak sa vám zdajú byť trošku nudné, tak si ich pokojne zafarbite potravinárskym farbivom.


Mandľovú múku (čiže najemno pomleté mandle zbavené väčšej časti oleja) kúpime v bioobchodoch a niekedy aj v klasických supermarketoch.
Pri šľahaní bielkov dávame pozor, aby misa bola úplne čistá. Pre istotu ju vytrieme rozpoleným citrónom, ktorá misu úplne odmastí.
Po nastriekaní pusiniek na plech ich môžeme posypať napríklad kakaom, granulkami kávy, kryštálovým cukrom, orieškami alebo kandizovanými kvietkami (ja som rozdrobila lupienky ruže šípovej).
Cesto mi vyšlo na tri veľké plechy, to je 20 pusiniek na jeden plech. Ak máte iba jeden plech, tak si pripravte tri papiere na pečenie a potom upečené pusinky s papierom dajte nabok a papier s neupečenými pusinkami presuňte na plech. Je dôležité, aby bol papier na pečenie narovnaný a plech takisto úplne rovný, pretože inak môžu pusinky popraskať.


Na dolnom obrázku je vyobrazená schéma (:D) celkom peknej (dúfam) makarónky. Základ tvorí pusinka, ktorá sa skladá z hladkého povrchu a drsnej "sukničky". Pusinka je vnútri penová a na povrchu chrumkavá. Náplň som vybrala horkastú čokoládovú a sviežu malinovú a obidve mi veeeľmi chutia. Ak chcete použiť len jeden typ náplne, tak zdvojnásobte jeho množsvo.


Čo treba:

Pusinky:
180 g práškového cukru
100 g mandľovej múky
100 g bielkov izbovej teploty (cca 2 a 1/2 bielka)
70 g kryštálového cukru

Čokoládová náplň:
50 g horkej čokolády
25 ml smotany na šľahanie
1 polievková lyžica masla
1 polievková lyžica Kahluy (kávový likér, alebo iného obľúbeného)

Malinová náplň:
2 polievkové lyžice mascarpone
1 polievková lyžica malinového džemu
cca 20 kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

Práškový cukor a múku zmiešame a presitkujeme cez jemné sitko. Pomôžeme si stláčaním zmesi na sitku lyžicou, aby sa múka lepšie preosiala.
Dáme šľahať bielky najprv na nízkych otáčkach. Keď zbelejú, tak pomaly prisypeme kryštálový cukor a zvýšime otáčky. Takto šľaháme asi 10 minút, pokiaľ nie je sneh úplne tuhý.
Do snehu prisypeme preosiatu zmes a krúživými pohybmi miešame, pokým cesto nie je redšie. Trvá to skoro 5 minút. Ten správny okamih spoznáme tak, že keď varešku vyberieme, tak špička cesta sa zarovná späť do približne 30 sekúnd (áno, rátala som to :) ).
3 veľké plechy vystelieme papierom na pečenie. Môžeme naň obkresliť cca 3 cm kruhy niekoľko cm od seba.
Cestom naplníme cukrárske vrecko a nastriekame ho na predkreslené kruhy. 5krát buchneme plechom o stôl, aby sa pusinky trošku rozliali a aby praskli prípadné vzduchové bublinky.
Ak chceme, tak polovicu pusiniek posypeme granulkami instantnej kávy a rozmrvenými kandizovanými lupienkami.
Pusinky necháme asi pol hodinu zaschnúť pri izbovej teplote. Keď sa jemne dotkneme prstom povrchu pusinky a cesto sa neprilepí, tak sú pripravené na pečenie. Zatiaľ si rúru predhrejeme na 150 °C.
Zaschnuté pusinky pečieme 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme na papieri vychladnúť. Takto pokračujeme s ostatnými plechmi.
Čokoládovú náplň si pripravíme tak, že vo vodnom kúpeli (hrniec s trochou mierne vriacej vody a na ňom postavená kovová miska) rozpustíme a zmiešame všetky ingrediencie. Necháme mierne zatuhnúť v chladničke asi 20 minút. Malinovú náplň si pripravíme zmiešaním mascarpone, džemu a citrónovej šťavy.
Náplň nastriekame na pusinku a prikryjeme druhou rozmerovo podobnou pusinkou.

Toto množstvo vyjde na asi 30 makaróniek. Makarónky s malinovou náplňou zjeme v deň plnenia, pretože náplň je redšia a pusinky by časom zvlhli. Makarónky s čokoládovou náplňou môžeme skladovať v chladničke aj 5 dní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára