utorok 18. marca 2014

Kandizované fialky

Maličký príspevok veľkej ozdoby! Fialky patria medzi jedlé kvietky, podobne ako napríklad ruža šípová, levanduľa, nevädza, klinček, sirôtka, nechtík, ďatelina, margarétka, púpava, podbeľ, agát, pažítka a cesnak...


...a mnoho ďalších. Do kuchyne patria iba kvietky, ktoré neboli prihnojované, takže tie z kvetinárstva nie sú vhodné. Najlepšie je si ich vlastnoručne vypestovať alebo sa vybrať na lúku či do lesa a poobzerať sa po tejto jedlej kráse. Kvietky môžeme využiť na rôzne spôsoby, do šalátov (napríklad kvety byliniek), do čajov a limonád alebo na ozdobu dezertov - skrášlia cupcakes, rolády, bonbóny, či túto skvelú citrónovú tortičku
Mňa zaujala výroba kandizovaných fialiek, týmto spôsobom som si pripravila kvietky aj lístky. Zbierame ich so stonkami a stopkami, vďaka čomu sa nám bude pracovať ľahšie.


Čo treba:

kvety a listy fialky alebo inej jedlej rastlinky
1 bielok izbovej teploty (vtedy je tekutejší)
kryštálový alebo práškový cukor
výbornú jarnú náladu :)

Postup:

Fialky netreba umývať, pretože ich zbierame iba v lesoch alebo záhradách čo najďalej od cesty. Bielok si vyklepneme do pohárika a cukor vysypeme na tanier. Pripravíme si vatovú tyčinku alebo malý štetec a s ich pomocou namočíme kvet alebo list v bielku a potom jemne obalíme v cukre. Odložíme na papier a necháme schnúť na teplom mieste 1 - 2 dni. Potom nožnicami odstrihneme stonky a stopky a uzavrieme do vzduchotesnej nádoby. Takto pripravené nám vydržia niekoľko týždňov.

2 komentáre:

  1. Tento rok som vyskúšala aj ja, dopadli super :)

    Dôkazový materiál: http://lyzickavmiske.blogspot.cz/2016/03/kandizovane-fialky.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uz len upiecť koláčik a ozdobiť! 😊 Pozrela som si tvoj príspevok, napísala si ho veľmi detailne, je super 😉

      Odstrániť