štvrtok 20. marca 2014

Citrónová torta

Pri trhaní fialiek na ich kandizovanie som sa tešila aj z kvitnutia záružlia (ktoré avšak nie je vhodné na spracovanie) a páčilo sa mi spojenie jemnej fialovej a jasnej žltej. Kto vie, čo by na túto farebnú kombináciu povedali módni stylisti... Aj keď, bolo by mi to srdečne jedno, pretože "módne hity" natruc ignorujem. Kabelky, šperky a všeličo trblietavé sú mi celkom ukradnuté a už len pri počutí slov "tohtoročné trendy" sa im vyhýbam ako čert krížu! Aj môj úžasny frajer si už zvykol, že takéto dary nie sú pre mňa. Viem, je to trošku divné, ale najviac sa poteším malým jednoduchým drobnostiam, naposledy to bola pohánková múka, datle a mungo fazuľky. :) 
Tak ale už sa vraciam späť k "žltej a fialovej", ktoré v podobe citrónovej kôry a fialiek tvoria zaujímavú ozdobu na tejto tortičke.  Torta je jednoduchá, svieža a priam stvorená k poobedňajšiemu čaju.

Mimochodom, dnes je oficiálne prvý jarný deň!



Čo treba:

225 g masla izbovej teploty
225 g (prírodného) kryštálového cukru
2 bio citróny
4 vajíčka
200 g polohrubej múky
2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
50 g mletých mandlí
práškový cukor

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Spodok tortovej formy s priemerom 20 - 23 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom a vysypeme múkou. Z citrónov postrúhame kôru (len žltú časť, biela je horká) a vytlačíme šťavu. Trochu kôry a polovicu šťavy si odložíme bokom na dekoráciu torty.
Vo veľkej mise vymiešame maslo s cukrom. Pridáme citrónovú kôru a po jednom vajíčka. Zmes sa môže zraziť, čo vôbec nevadí. Prisypeme múku, kypriaci prášok, mandle a citrónovú šťavu a dobre premiešame. Pečieme asi hodinku (vyskúšame test špajdľou).
Vyberieme z rúry a pokým chladne, pripravíme si polevu zmiešaním práškového cukru a odloženej polovice citrónovej šťavy. Ak nepreferujeme príliš kyslú polevu, časť šťavy zameníme za vodu. Takmer vychladnutú tortu polejeme pripravenou polevou a posypeme citrónovou kôrou.

A čerešnička na torte? Tortičku ozdobíme kandizovanými kvietkami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára