utorok 12. septembra 2017

Makový koláč so slivkami v želé

Vždy sa veľmi poteším, keď dostanem možnosť piecť pre časopis Dobré jedlo. Začalo to prvou sladkou výzvou, pokračovalo druhou sladkou výzvou a naposledy som dostala úlohu upiecť štyri slivkové koláče.
Predstavujem vám prvý z mojich uverejnených receptov v septembrovom čísle. Doma máme tento koláčik veľmi radi, je bez múky, nie je presladený a vďaka orechom a maku je úžasne šťavnatý. Pochválila ho aj čitateľka Dobrého jedla, čomu sa veľmi teším. Na jej verziu koláčika sa môžete pozrieť tu.
Príprava je veľmi jednoduchá, pozor dajte iba na želé. Že je želé akurát husté, zistíte tak, že ak na koláč trošku nalejete, tak sa do cesta nevsiakne. V tomto momente je potrebné ho rýchlo vyliať na koláč, inak stuhne a je zle. :)

Foto: Valentína Nídelová - fotografka časopisu Dobré jedlo

Čo treba:

3 vajíčka (bielky a žĺtky oddelene)
125 g masla izbovej teploty
150 g medu
125 g mletého maku
75 g mletých vlašských orechov
1 balíček vanilkového cukru

200 g sliviek
1 čajová lyžička marhuľového džemu
1 balíček červeného tortového želé

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie.
Z bielkov vyšľaháme sneh a dáme nabok. Maslo s medom vyšľaháme do peny, pridáme žĺtky a ešte ich zašľaháme. Pridáme mak, orechy, vanilkový cukor a nakoniec jemne vmiešame sneh.
Cesto zarovnáme do pripravenej formy a dáme piecť na 35 minút (vyskúšame test špajdľou). Slivky pokrájame na tenké mesiačiky.
Po vychladnutí korpus nevyberieme z formy, potrieme ho džemom a poukladáme naň slivky (vyzerá to pekne, keď mesiačiky kladieme v kruhu). Želé pripravíme podľa návodu a polejeme ním koláč. Želé necháme zatuhnúť.

Koláč skladujeme vo vzduchotesnej nádobe maximálne tri dni. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára