utorok 13. júna 2017

Eton mess - jahodový pohár so snehovými pusinkami

Eton mess je neuveriteľne dobrá kombinácia voňavých jahôd, chrumkavých pusiniek a jemnej šľahačky. Je nazvaný podľa Etonskej univerzity v Anglicku, kde tento dezert v roku 1893 vymysleli a až doposiaľ je podávaný na univerzitných zápasoch v krikete.


Ak ste leniví :) a pusinky sa vám piecť nechce, dobre poslúžia aj pusinky kúpené v obchode. Potom je tento dezert naozaj päť minútová rýchlovka. A chutí fantasticky! Odteraz ho budem pripravovať veľmi často a s rôznymi obmenami, najbližšie s malinami. Príjemné letné mlsanie vám prajem...


Čo treba:

3 bielky
150 g práškového cukru
veľká štipka soli

400 g jahôd

400 ml vychladnutej smotany na šľahanie
3 zarovnané polievkové lyžice kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

Rúru predhrejeme na 110 °C s ventilátorom. Dva veľké plechy vystelieme papierom na pečenie.
V čistej mise vyšľaháme bielky so soľou. Keď zbelejú, tak postupne začneme pridávať cukor. Šľaháme asi 7 minút, aby bol sneh pevný a lesklý. Pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžičkou tvoríme pusinky alebo kopčeky s priemerom asi 3 cm. Kladieme ich blízko seba, na jeden plech sa zmestí asi 35 pusiniek. Dáme piecť na približne hodinu (pusinky sa musia ľahko odlepovať od papiera a na povrchu musia byť tvrdé). Potom vypneme rúru a pri pootvorených dvierkach necháme pol hodinu vychladnúť.
Jahody pokrájame na štvrtinky. Tretinu jahôd rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou. Zmiešame s pokrájanými jahodami.
Smotanu na šľahanie s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme.
Do misy so šľahačkou prisypeme rozlámané pusinky (množstvo si upravíme podľa chuti), jemne premiešame a pridáme jahody. Už nemiešame. Lyžicou servírujeme do dezertných pohárov.

Pusinky, ktoré nám zvýšia, môžeme skladovať aj dva týždne v uzatvárateľnej nádobe.

Toto množstvo vyjde na približne 6 porcií. Dezert dokončíme tesne pred podávaním, pretože po čase pusinky v šľahačke zmäknú a už nie sú chrumkavé.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára