streda 1. februára 2017

Banoffee dezert

Nerozumiem tomu, kto miluje zimu... Celú silvestrovskú noc a ďalšie dva týždne sme zachraňovali stratené vyľakané psy, takže som si príchod nového roka až tak neužila. Boli aj svetlé chvíľky, ako stavanie snehuliaka, ktorý nám po dvoch hodinách spadol a rozbil sa hrniec, ktorý mal na hlave, ale už mi zimy naozaj stačilo. :) Viem, že príchodom Valentína zima pomaličky odchádza, takže mám tento sviatok veľmi rada. 


Viete, kto bol svätý Valentín? V treťom storočí bojachtivý rímsky cisár zakázal vojakom uzatvárať manželstvá, pretože bol presvedčený, že manželstvo vojakov odpútava od bojaschopnosti. Svätý Valentín bol kňaz, ktorý týchto zaľúbených nešťastníkov tajne sobášil. :) 
Sviatky podobné Valentínu sa oslavovali už dávno pred týmto príbehom. Pohania v tomto období slávili aj dni bohyne plodnosti, avšak pápež ich v piatom storočí zakázal a nahradil ich sviatkom svätého Valentína.
Históriu sme si zopakovali, tak sa môžeme pustiť do úžasného dezertu. Banoffee je anglické spojenie slov banana a toffee, čiže karamelu. Angličania túto kombináciu milujú a mne tiež veľmi chutí. Určite dezert vyskúšajte, je naozaj výborný a pripravený za 10 minút. Avšak použite malé dezertné poháriky, je totiž veľmi sladký, tak ho stačí naozaj málo.


Čo treba:

250 g maslových sušienok
cca 125 g masla (ja som dala 100 g, použila som sušienky s vyšším obsahom masla)
1 plechovka karamelového Salka (alebo domáci slaný karamel)
2 veľké štipky soli (vynecháme, ak použijeme domáci slaný karamel)
3 banány
250 ml smotany na šľahanie

kakao na ozdobu

Postup:

Pripravíme si sušienkový základ. Sušienky rozdrvíme v sekáčiku alebo v sáčiku pomocou valčeka na cesto. Pridáme roztopené maslo a premiešame. Nasypeme na dno dezertných pohárov (príliš neutláčame, potom sa sušienky zle vyjedajú).
Salko zmiešame so soľou, banány pokrájame na plátky a vyšľaháme šľahačku (pozor, aby sme ju neprešľahali). Na sušienky navrstvíme Salko, banány a šľahačku a posypeme kakaom.

Toto množstvo vyjde na približne 8 porcií. V chladničke skladujeme aj 4 dni.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára