sobota 22. októbra 2016

Karamelovo-orechová torta s banánmi

Slaný karamel je u nás v poslednej dobe najobľúbenejšou sladkosťou. V chladničke máme odložený pohárik a lyžičkou túto dobrotku vyjedáme ako Nutellu. Tak mi napadlo použiť ho do torty a skombinovať karamel, mascarpone, orechy a banány. Upiekla som tortu, ktorá všetkým ochutnávačom veľmi chutila a aj podľa mna je naozaj výborná. Určite vyskúšajte na slávnostnejšiu príležitosť, napríklad na dušičky alebo Halloween.


Torta je najlepšia na druhý deň.  Keďže banány časom na torte stmavnú, tak tortu nimi ozdobíme v deň podávania. Banány môžeme tiež navrstviť na krém do nižších vrstiev torty bez karamelizovania. To už je na vás.




Čo treba:

Piškótový korpus:
4 veľké vajíčka (žĺtky a bielky oddelene)
štipka soli
250 g (prírodného) práškového cukru
8 lyžíc vody
100 g mletých vlašských orechov
200 g polohrubej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku

Krém:
1 dávka slaného karamelu (alebo 3/4 plechovky karamelového salka s 1 zarovnanou čajovou lyžičkou morskej soli)
250 g vychladnutého mascarpone
375 ml vychladnutej smotany na šľahanie

2 banány
1 polievková lyžica kryštálového cukru
2 polievkové lyžice vody
posekané orechy

Postup:

V predstihu upečieme korpus a uvaríme slaný karamel (jeho postup je tu).
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu a priemere 23 cm vystelieme papierom na pečenia a boky vymažeme maslom. Bielky vyšľaháme dotuha a dáme nabok. V tej istej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, postupne pridávame vodu. Prisypeme orechy, múku a kypriaci prášok a premiešame. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Zarovnáme do formy a dáme piecť na asi 35 minút (vyskúšame test špajdľou). Korpus necháme úplne vychladnúť.
Na krém vyšľaháme slaný karamel, mascarpone a šľahačku. Dávame pozor, aby sme krém neprešľahali.
Banány pokrájame na hrubšie kolieska. V panvici roztopíme karamel, pridáme banány a zalejeme vodou. Po pár sekundách kolieska otočíme a necháme vychladnúť.
Korpus rozrežeme na tri časti, každú časť potrieme krémom, navrch naukladáme banány a posypeme orechmi.

Tortu skladujeme v chlade asi tri dni.  Tortu môžeme rozkrájať aj na 12 porcií, keďže je veľmi sýta.

2 komentáre:

  1. Ahoj :) torta vyzera uuuzasne, urcite ju vyskusam, milujem karamel a k tomu poriadnu davku kremu :) super recept:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, no teeda, ďakujem! :) Urcite vyskúšaj a daj vedieť, ako tortička chutila. Pekný večer ;)

      Odstrániť