piatok 30. septembra 2016

Kysnuté - nekysnuté slivkové rohlíčky

Maminka si len tak čítala časopis. Zrazu už stála v kuchyni, vážila suroviny a pripravovala kvások. Vraj pečie slivkové rohlíčky z kysnutého cesta, ktoré nekysne. Tak som sa k nej pridala, až sme upiekli tie najjednoduchšie a najlepšie rohlíčky. Cesto je zaujímave práve tým, že sa pripravuje ako klasické kysnuté, ale nenechá sa vykysnúť. Po upečení chuti ako niečo medzi kysnutým a krehkým cestom a úžasnou výhodou je, že ako čerstvé chutí niekoľko dní! Nie ako pri kysnutom, po pár hodinách už to nie je ono. Tento recept sa oplatí vyskúšať. :)




Čo treba:

Na cesto:
1 kocka kvasníc (42 g)
150 ml mlieka
1 polievková lyžica (prírodného) kryštálového cukru
1 vajíčko
500 g hladkej múky
250 g masla izbovej teploty
štipka soli

Na dokončenie:
cca 400 ml slivkového lekváru
70 g roztopeného masla
1 polievková lyžica tuzemského rumu
(prírodný) práškový cukor

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Najlepšie dva plechy vyložíme papierom na pečenie.
Zohrejeme mlieko, aby bolo teplé, ale nie horúce. Pripravíme si kvások - v miske zmiešame mlieko s droždím a cukrom a necháme 15 minút nakysnúť.
Vo veľkej mise zmiešame vajíčko, múku, kocky masla a soľ, nakoniec pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Cesto rozdelíme na 8 častí. Na pomúčenej doske každú časť po jednej vyvaľkáme do tenkého (asi 3 mm) kruhu, ten rozrežeme na 8 trojuholníčkov (tak ako pizzu). Pridáme lyžičku lekváru a zrolujeme od širšej k úzkej časti. Presunieme na plech a dáme piecť na 10 - 12 minút, pokým konce rohlíčkov jemne nezozlatnú.
Maslo s rumom zmiešame a potrieme ešte horúce rohlíčky. Hneď ich poriadne obalíme v cukre.

Toto množstvo vyjde na 64 rohlíčkov. Ako čerstvé vydržia aj tri dni. Rohlíčky môžeme po vychladnutí zamraziť.

Inšpirácia: októbrové číslo 2016 časopisu Apetit

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára