Cukina patrí do rovnakej čeľade ako napríklad patizón, tekvica, uhorka alebo melón. Obsahuje minimálne množstvo kalórií a veľa minerálov, vlákniny a vody, preto je veľmi zdravá.
Klasické lasagne sú jedným z mojich najobľúbenejších receptov. S mletým mäsom a cestovinami sa mi viac hodia na zimu, preto som sa ich rozhodla odľahčiť. V tomto recepte sú cestoviny nahradené cukinovými plátkami a klasický bešamel z múky úžasnou syrovou omáčkou.
Počas pečenia lasagne tak veľmi rozvoniavali, že sa už celá rodinka nevedela dočkať obedu. Všetkým veľmi chutili a určite tento recept odporúčam. Chutia naozaj výborne.
Čo treba:
Na paradajkovú omáčku:
trošku olivového oleja
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
500 g paradajkového pretlaku
2 čajové lyžičky sušenej bazalky (alebo oregana) alebo 1 hrsť čerstvej
štipku čili papričky
mleté čierne korenie
soľ
Na syrovú omáčku:
zvyšky z cukín
400 g smotanového syra (napr. Philadelphia, Lučina, Cream Cheese Classic zn. Goldessa z Lidlu alebo v rakúskom Hoferi majú Frisch Käse zn. Milfina, bez laktózy, je výborný)
3 kopcovité polievkové lyžice strúhaného parmezánu
mleté čierne korenie
soľ
Cez 1 kg cukín (približne štyri stredne veľké cukiny)
2 polievkové lyžice strúhaného parmezánu
Postup:
Pozdĺžne nakrájame cukinu na tenké plátky. Stredy cukín postrúhame nahrubo.
Rúru predhrejeme na 200 °C.
Cibuľu a cesnak nakrájame na čo najmenšie kocky. V kastróle so širším dnom opečieme na oleji cibuľu a cesnak do sklovita, prilejeme paradajkový pretlak, bazalku a čili. Osolíme a okoreníme a varíme na miernom plameni, pokým omáčka nezhustne (približne 10 minút).
Druhú omáčku si pripravíme tiež v kastróliku so širším dnom. Zmiešame postrúhané zvyšky z cukín, smotanový syr a parmezán. Osolíme, okoreníme a varíme na miernom plameni, pokým omáčka nezhustne (asi 10 minút). Obe omáčky môžeme mierne presoliť.
Do misy z jenského skla nakladieme plátky cukín, potrieme paradajkovou omáčkou a nakoniec syrovou omáčkou. Toto opakujeme trikrát. Posledná vrstva bude z cukín. Pripravené lasagne posypeme parmezánom a dáme piecť na 35 - 40 minút, pokým povrch nezozlatne. Upečené lasagne vyberieme z rúry a necháme asi pol hodinku odpočívať, aby sa lepšie krájali a omáčka zhustla.
Lasagne skladujeme v chladničke asi tri dni. Toto množstvo vyjde na približne 6 porcií. Môžeme si k nim pridať aj pokrájanú ciabattu a biele vínko. :)
Uzasne :) hladala som recepty s cukinou, narazila som na tento a hned som ho musela vyskusat. Fantasticky recept, dokonca aj manzel, ktory je mäsovy, si velmi pochutil. Velka vdaka a zaradujem medzi moje recepty :)
OdpovedaťOdstrániťAj my sme si všetci doma pochutili, počas sezóny cukín príde vždy vhod! Tak som rada, ďakujem za komentárik :)
OdstrániťĎakujem za úžasný recept. Lasagne veľmi chutili, len mi akosi cukina pustila veľa šťavy (2-3 dcl), tak som ju musela "odčerpať". Neviete kde som spravila chybu? Ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťSom rada, že ste recept vyskúšali :) Nechali ste lasagne pol hodinku až hodinku po upečení vychladnúť? Omáčka vsiakne a zhustne, že sa dajú pekne krájať.
Odstrániť