piatok 25. marca 2016

Citrónový trifle alebo šodó

Konečne uzrie svetlo sveta môj najobľúbenejší koláč z detstva! V rodine ho voláme "šodó", aj keď po správnosti je šodó (z franc. chaudeau) pena zo šľahaných žĺtkov a vína. V rodine si pod týmto názvom predstavíme jemný piškótový korpus, na ňom svieži citrónový krém a šľahačku, no a čo. :)
Maminka a jej sestra sú si podobné ako dvojičky a obe sú aj skvelé pekárky, ale práve v pečení sa im cesty rozchádajú. Maminka tento koláčik nikdy nepiekla, vyhýba sa všetkým citrónovým a svetlým dezertom, pre ňu sú najlepšími ingrediencami horká čokoláda, gaštany, orechy, kakao... Za to moja teta pečie radšej dezerty z bielej čokolády, citrónov, kokosu... To ona mi vždy priniesla na ochutnávku šodó alebo som si na ňom pochutnala u nej na návšteve. Tento recept som si od nej zapísala ešte ako dieťa a konečne teraz som ho aj sama upiekla.


Koláčik môžete pripraviť ako trifle, čiže ako vrstvený dezert v pohároch, alebo ako klasické "šodó" na tanieriku.


Či už oslavujete kresťanské sviatky alebo "len" príchod jari tak ako u nás, tak si poriadne oddýchnite, obklopte sa dobrotkami a možno aj týmto výborným koláčikom. :)


Čo treba:

Piškótový korpus:
4 vajíčka (žĺtky a bielky oddelene)
200 g (prírodného) práškového cukru
3 polievkové lyžice vody
170 g polohrubej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku

Citrónový krém:
1/2 l vody
100 ml citrónovej šťavy (cca 2 menšie citróny)
2 vajíčka
120 g (prírodného) práškového cukru
1 balíček Zlatého klasu

cca 400 ml šľahačky
čokoládové vajíčka na ozdobu

Postup:

Pripravíme si cesto. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na biskupský chlebík o veľkosti cca 23 x 13 cm vystelieme papierom na pečenie. V mise vyšľaháme bielky do tuhého snehu. Dáme nabok a v tej istej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlej peny. Pridáme vodu, prešľaháme a vmiešame múku s kypriacim práškom. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Cesto vo forme uhladíme a pečieme cca 45 minút (vyskúšame test špajdľou). Po upečení necháme vychladnúť.
Na krém si do kastrólika dáme všetky suroviny a poriadne premiešame. Varíme na miernom plameni, pokým krém nezhustne (pár minút). Ak sa náhodou vytvorili hrčky, krém ešte horúci prelejeme cez sitko. Necháme úplne vychladnúť a presunieme do chladničky. 
Šľahačku vyšľaháme. Koláč môžeme servírovať dvomi spôsobmi: 
1. z piškótu odkrojíme jeden "krajec" a naň navrstvíme krém a šlahačku,
2. pripravíme si niekoľko pohárov a vrstvíme kúsky piškótu, krém, šľahačka...
Nakoniec koláčik ozdobíme vajíčkami.

Koláčik vrstvíme tesne pred podávaním. Jednotlivé vrstvy v chlade vydržia aj tri dni.

2 komentáre: