nedeľa 28. februára 2016

Kokosový koláčik (amerických starých mám)

Tak ako nám pečú staré mamy kysnuté koláče, jablkové pité alebo šúľajú šúlance, tak v Amerike pečú tento jednoduchý a chutný koláčik. Nazývajú ho aj magickým koláčom, pretože pri pečení vzniknú dve vrstvy - vrchná s chrumkavým kokosom a spodná pudingová vrstva. Recept som našla u výbornej americkej pekárky na jej blogu Joy of Baking, ktorej recepty ma nikdy nesklamali.



Koláč je v rúre za pár minút, jeho príprava je veľmi jednoduchá. Avšak môže sa stať, že sa ponáhľame a všetky ingrediencie nie sú izbovej teploty. Vtedy sa náplň zrazí. Zachránime to tak, že misu s náplňou presunieme do vodného kúpeľa a miešame, pokým nie je náplň hladká (asi pol minútky).


Čo treba: (všetky ingrediencie by mali byť izbovej teploty)

200 g kryštálového (svetlého prírodného) cukru
4 vajíčka
115 g roztopeného masla
480 ml mlieka
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
štipka soli
štipka kypriaceho prášku
65 g hladkej múky
120 g strúhaného kokosu

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si 23 cm tortovú alebo koláčovú formu, ktorú vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom. Formu presunieme na plech, pretože náplň je riedka a trošku z nej môže vytiecť.
Všetky ingrediencie jednu po druhej premiešame v jednej mise a vylejeme do formy. Dáme piecť na asi 55 minút (povrch zozlatne a koláč sa stále trošku trasie).

Koláč je najlepší ešte teplý alebo izbovej teploty s vyšľahanou šľahačkou alebo drobným ovocím. Koláč môžeme skladovať v chlade aj 5 dní.

Inšpirácia: http://www.joyofbaking.com/PiesAndTarts/ImpossibleCoconutPieRecipe.html

2 komentáre: