streda 10. februára 2016

Cheesecake z bielej čokolády s malinovou šľahačkou

Za pár dní je tu Valentín a ja už som svoj valentínsky koláč zjedla. Piekla som skôr, aby ste si aj vy mohli upiecť tento úžasný sladký bieloružový dezert. Tento recept je veľmi rýchly, za asi 10 minút bol v rúre a keď sa postupuje presne podľa receptu, tak sa vydarí na 100 %! O chuti ani nemusím hovoriť, biela čokoláda v kombinácii s nadýchanou šľahačkou a malinovým kyselkavým džemom stojí za to.


Minulý rok na Valentína som piekla tiež cheesecake, rovnako výborný, karamelový s čokoládou! Čo je lepšia kombinácia, biela čokoláda a maliny alebo tmavá čokoláda a karamel? U mňa je to naozaj nerozhodné...


Čo treba: (smotanový syr, smotana a vajíčka musia byť izbovej teploty, aby sa zmes krásne spojila)

250 g sušienok
cca 125 g masla (ja som dala 100 g, použila som sušienky s vyšším obsahom masla)
50 g svetlého prírodného cukru
600 g smotanového syra (napr. Philadelphia, ja ale používam Cream Cheese Classic zn. Goldessa, ktorý narozdiel od Philadelphie neobsahuje žiadne umelé prísady)
250 g kyslej smotany
4 vajíčka
400 g bielej čokolády

250 ml smotany na šľahanie
1 kopcovitá polievková lyžica malinového džemu
1 polievková lyžica svetlého prírodného cukru (tiež je možné vynechať)

Postup:

Rúru predhrejeme na 160 °C. Dno tortovej formy o priemere 23 cm vyložíme papierom na pečenie.
Pripravíme si sušienkový základ. Sušienky rozdrvíme v sekáčiku alebo v sáčiku pomocou valčeka na cesto. Pridáme roztopené maslo a premiešame. Natlačíme na dno formy a dáme piecť na 10 minút.
Na náplň zmiešame syr s cukrom, smotanou, a postupne primiešame vajíčka. Zmes nešľaháme, iba premiešame, pokým sa všetky ingrediencie nespoja. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a keď je hladká, tak ju primiešame k syrovej zmesi. Syrovú zmes pomaly vylejeme na predpečený sušienkový základ. Do menšieho plechu alebo formy na pečenie nalejeme trochu vody a presunieme na spodok rúry. Tým zabezpečíme, aby koláč nepopukal a zostal krásne vláčny.
Koláč dáme piecť na asi 65 minút. Hotový je vtedy, keď sa stále trochu trasie, ale už povrch jemne zozlatne. Rúru vypneme a koláč v nej necháme ešte hodinku. Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Nakoniec presunieme do chladničky (najlepšie cez noc). Pred vybratím torty z formy prejdeme nožom po jej okrajoch, aby sme ju oddelili od bokov formy.
Šľahačku s troškou cukru vyšľaháme a pridáme džem (džem premiešame v malej miske, aby skvapalnel a lepšie sa zmiešal so šľahačkou). Jemne zamiešame a tesne pred podávaním navrstvíme na cheesecake.

Cheesecake skladujeme v chlade aj štyri dni. Šľahačku vždy vrstvíme až tesne pred podávaním, má totiž tendenciu sa na cheesecake-u roztekať. Pokojne ju vyšľahanú s džemom skladujeme osobitne v chladničke a vždy pridáme ku kúsku cheesecake-u tesne pred podávaním.

A pre vašu inšpiráciu, takto vyzerá cheesecake s jemnou obmenou, potretý malinovou polevou (chvíľku povarené maliny s trochou cukru a škrobu), s jahodami v bielej čokoláde a hoblinkami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára