štvrtok 7. januára 2016

Turecká polievka z červenej šošovice

Po sviatkoch sa mi žiada bezmäsité, ľahké jedlo. Polievky by som mohla jesť stále. Polievka z červenej šošovice je tradičným tureckým receptom. Je sýta, má výbornú zaujímavú chuť a krásnu farbu.
Červená šošovica je odrodou, ktorá sa používa najmä v arabských zemiach. Tým, že je olúpaná, je lepšie stráviteľná, má veľa vitamínov a minerálov, napríklad železa. Ak do uvarenej polievky pridáme citrónovú šťavu, pomôžeme lepšej vstrebateľnosti železa. Preto je táto polievka aj veľmi zdravá.
Polievka sa dochucuje rascou rímskou. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, aký je rozdiel medzi rascou, kmínom a rímskou rascou? Je to takto: kmín je po česky rasca. Poznáme niekoľko druhov rasce. Rasca lúčna (po anglicky caraway) je našou typickou rascou, ktorá sa používa napríklad do vajíčkovej polievky. Rasca rímska (po anglicky cumin) je rascou využívanou najmä v orientálnych a indických jedlách, napríklad v karí korení. Tieto dve koreniny majú úplne odlišnú chuť, takže sa nedajú navzájom nahradiť. Ak nepoznáte jej špecifickú chuť, do polievky by som pridala iba troška a ochutnala, či vám neprekáža.


Polievku je najlepšie podávať s teplým pita chlebom, ktorý potrieme olivovým olejom a pretlačeným cesnakom. Ak budeme polievku jesť bez chlebu s cesnakom, môžeme do uvarenej polievky pretlačiť 2 strúčiky cesnaku, bude ešte zdravšia a voňavejšia.


Čo treba:

500 g červenej šošovice
4 zemiaky
4 mrkvy
1 veľká cibuľa
trochu olivového oleja
2 polievkové lyžice hustého paradajkového pretlaku
soľ
1,5 l kuracieho vývaru (alebo 1,5 l vody a 2 kocky kuracieho bio bujónu)
1 zarovnaná čajová lyžička rozdrvenej rímskej rasce
1 zarovnaná polievková lyžica sušenej mäty
čili podľa chuti
čerstvo zomleté čierne korenie
šťava z polovice menšieho citróna

Postup:

Šosovicu namočíme deň vopred do vody. Potom vodu zlejeme a šosovicu prepláchneme.
Zemiaky a cibuľu nakrájame na väčšie kusy, mrkvu na menšie plátky a na oleji opečieme vo veľkom hrnci na miernom plameni asi 5 minút. Pridáme pretlak, soľ a nakoniec šošovicu. Zalejeme vývarom a varíme asi pol hodinu. Pred dokončením prisypeme koreniny a rozmixujeme ponorným mixérom. Ochutíme citrónovou šťavou, prípadne dosolíme a môžeme podávať.

Toto množstvo vyjde na asi 8 porcií. Polievky je naozaj veľa, preto si môžeme niekoľko porcií zamraziť alebo uvariť polovičnú dávku.

6 komentárov:

  1. Krásne receptíky,gratulujem,ste veľmi šikovná. Určite niektoré vyskúšam :-) ZdenkaS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Zdenka, som zvedavá, ktorý recept vás zaujme a aj ho vyskúšate! :)

      Odstrániť
  2. vcera som robila, z polovicnej davky, vysli 4 porcie (huste), bola vynikajuca, aj ked som ju nerozmixovala, dakujem krasne za receptik. :) budem ju robievat.

    OdpovedaťOdstrániť