streda 16. decembra 2015

Predvianočný perník

Babičkin recept na perník má zapísaný asi každá pekárka a je pre ňu tým najlepším. Preto by asi bolo zbytočné "taký" recept písať na blog. Upiekla som perník v americkom štýle. Gingerbread cake sa od nášho slovenského líši najmä jeho textúrou, je hutnejší, ťažší, ale rovnako dobrý a voňavý!



Čo treba:

330 g hladkej múky (napr. špaldovej)
1 kopcovitá polievková lyžica nesladeného kakaa
2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
1 čajová lyžička jedlej sódy
štipka soli
2 kopcovité čajové lyžičky perníkového korenia
150 g masla izbovej teploty
150 g prírodného práškového cukru
3 malé vajíčka izbovej teploty
150 ml medu
300 ml mlieka izbovej teploty

marhuľový džem
100 g horkej čokolády + 50 ml mlieka

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech o veľkosti cca 22x30 cm vystelieme papierom na pečenie. V jednej mise zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok, sódu, soľ a perníkové korenie. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny, po jednom pridáme vajíčka a pomaly prilejeme med. Nakoniec primiešame suchú zmes a mlieko po dvoch častiach. Už nešľaháme. Pečieme približne 35 minút (vyskúšame test špajdľou).
Po vychladnutí koláč potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou (ktorú sme si pripravili roztopením čokolády s mliekom vo vodnom kúpeli).

Koláč môžeme skladovať vo vzduchotesnej nádobe asi týždeň. Najlepšie chutí, keď je izbovej teploty.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára