streda 3. júna 2015

Krehký čokoládový koláč

Prvú kuchársku knižku Jamieho Olivera máme doma už asi 10 rokov. Je v celkom dobrom stave až na jednu stránku - jeho pečený čokoládový koláč. Stránka je zamastená od čokolády, masla a špinavá od kakaa, pretože žiadny iný dezert sme snáď toľkokrát nepiekli. Je takou našou domácou stálicou... Tiež ho ochutnalo strááášne veľa ľudí, ktorí si pýtali recept, takže s istotou tvrdím, že si túto čokoládovú bombu treba upiecť. ;)


Ku koláču sa veľmi hodí drobné ovocie, napríklad čerstvé maliny, jahody alebo čučoriedky a tiež ovocná omáčka.


Čo treba:

Krehké cesto:
125 g masla
100 g práškového cukru
štipka soli
250 g hladkej múky
2 žĺtky
2 polievkové lyžice mlieka

Náplň:
140 g masla
150 g horkej čokolády
8 polievkových lyžíc kakaa (40 g)
štipka soli
4 vajíčka
150 - 200 g prírodného kryštálového cukru (mne stačí 150 g, pôvodne je 200 g)
3 polievkové lyžice sirupu (napr. javorového)
3 polievkové lyžice smotany na šľahanie

Jahodová omáčka:
jahody a trochu javorového sirupu alebo cukru na dosladenie

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C.
Zmiešame pokrájané studené maslo s cukrom a štipkou soli, pridáme múku a žĺtky. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, pridáme studené mlieko. Z cesta vyformujeme guľu. Treba s ním hýbať čo najmenej, aby zostalo krehké. Z cesta odkrajujeme pol centimetra hrubé plátky. Plátky poukladáme na dno a okraje okrúhlej formy s priemerom cca 28 cm, aby do seba zapadali ako skladačka. Potom stláčaním okrajov zlepíme plátky dokopy. Cesto prevísajúce cez okraj formy odstránime. Okraje formy pokryjeme alobalom, aby okraje korpusu nepadali a neupiekli sa priveľmi. Takto pripravené pečieme cca 20 minút, kým sa cesto jemne sfarbí. Vyberieme z rúry a odstránime alobal z okrajov formy.
Zatiaľ roztopíme vo vodnom kúpeli maslo, čokoládu a kakao. V miske vyšľaháme asi dve minútky vajíčka s cukrom, pridáme sirup a šľahačku. Prilejeme nie úplne horúcu čokoládovú zmes, premiešame a nalejeme na korpus. Vložíme do rúry a teplotu znížime na 150 °C. Takto pečieme 45 minút.
Po upečení necháme úplne vychladnúť a presunieme do chladničky. Povrch jemne popraská.
Koláč môžeme podávať s ovocnou omáčkou, ktorú si pripravíme dvojminútovým povarením pokrájaného ovocia so sirupom.

Koláč tiež môžeme pokojne zamraziť.

Inšpirácia: kuchárska kniha "Jamie Oliver, Šéfkuchár bez čapice"

3 komentáre: