nedeľa 28. júna 2015

Čokoládová roláda s malinami

Veľmi som sa tešila na upečenie tejto "dvojčokoládovej" rolády. Cesto nie je klasické piškótové ako vo väčšine receptoch. Tvoria ho iba vajíčka, čokoláda a trošku cukru. Žiadna múka! Preto je veľmi jemné a rozplývajúce sa na jazyku. Kombinácia čokoládového cesta s jemným krémom a malinami je naozaj skvelá. 


Roláda môže pri zrolovaní trošku popraskať, čo ale vôbec nevadí. Z ovocia môžete použiť černice, ríbezle, jahody alebo ho vynechať. Vtedy vydrží roláda v chladničke aj päť dní.


Čo treba:

Cesto:
6 vajíčok (bielky a žĺtky oddelene)
štipka soli
50 g (prírodného) kryštálového cukru
120 g horkej čokolády
trošku masla a kakaa na vymastenie 

Krém:
200 g smotany na šľahanie
100 g bielej čokolády
200 g mascarpone (môžeme nahradiť smotanou na šľahanie)
cca 200 g malín
1 kopcovitá polievková lyžica (prírodného) práškového cukru

Postup:

Plech o priemere cca 35x33 cm vystelieme papierom na pečenie. Papier vymažeme maslom a vysypeme kakaom. Rúru predhrejeme na 180 °C. Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.
V úplne čistej a odmastenej mise vyšľaháme bielky s 25 g cukru a štipkou soli na tuhý sneh. Dáme bokom. Ďalej vyšľaháme žĺtky so zvyšnými 25 g cukru. Pomaly prilejeme roztopenú, vychladnutú čokoládu, premiešame a jemne vmiešame sneh. Vylejeme na plech a zarovnáme. Pečieme 17 minút.
Zatiaľ roztopíme bielu  čokoládu so šľahačkou vo vodnom kúpeli. Necháme vychladnúť a presunieme do chladničky. 
Upečené cesto zakryjeme navlhčenou utierkou a necháme úplne vychladnúť. Potom vymiešame čokoládovú šľahačku s mascarpone a cukrom na pevný krém. Trvá to pár sekúnd, pozor, aby sme krém neprešľahali. Krémom potrieme cesto, posypeme malinami a pomaly zrolujeme dlhšou stranou (popritom odstraňujeme papier na pečenie, môžeme si pomôcť nožom).
Roládu posypeme kakaom a môžeme hneď podávať alebo skladovať v chladničke asi tri dni.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára