streda 28. januára 2015

Arašidové cupcakes s džemom

Kto pozná pravého Američana, ten pozná aj peanut butter jelly toast. Sú to dva sendviče spojené arašidovým maslom a džemom. Mňam. Tento recept je takou premenou arašidového toastu s džemom na božské cupcakes.


Arašidové maslo som už použila v koláči s arašidovým maslom v nedávnom príspevku a koláčik sa stal veľmi obľúbený medzi mojimi známymi pre svoju zvláštnu sladko-slanú chuť. Tieto cupcakes sú prinajmenšom tak dobré, že zjesť iba jeden sa jednoducho nedá.


Vyskúšala som už rôzne druhy arašidových masiel, ale najviac mi chutí to z Marks & Spencer. Je veľmi jemné a dokonca s trstinovým cukrom a morskou soľou. Dobré, že? ;)


Čo treba:

Cesto:
120 g hladkej múky
120 g prírodného práškového cukru
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
štipka soli
135 g masla izbovej teploty
2 veľké vajíčka
50 g jemného arašidového masla (smooth peanut butter)
1 polievková lyžica mlieka

Krém:
150 g masla izbovej teploty
60 g arašidového masla
120 g prírodného práškového cukru
1 polievková lyžica mlieka

Mrvenička:
40 g arašidového masla
40 g prírodného práškového cukru

malinový džem
pár kvapiek vody

Postup:

Rúru predhrejeme na 170 °C. Formu na muffiny vyplníme košíčkami.
V jednej mise zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok a soľ. V druhej mise vyšľaháme maslo, vajíčka, arašidové maslo a mlieko, až pokým sa celá zmes nespojí. Prisypeme suché prísady a ešte raz premiešame, tak aby v ceste nezostali hrudky. Cestom naplníme košíčky do 2/3 a dáme piecť na 18 až 20 minút (vyskúšame test špajdľou). Necháme úplne vychladnúť.
Pripravíme si krém. Maslo s arašidovým maslom šľaháme dve minútky, pridáme cukor a mlieko a ešte šľaháme asi 5 minút.
Na mrveničku zmiešame arašidové maslo s cukrom, až kým sa nevytvorí mrvenička.
A teraz prichádza konečná fáza. Do každého cupcakeu vykrojíme zvrchu asi 2 cm jamku, ktorú naplníme džemom. Cupcakes ozdobíme krémom (cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou alebo len tak, lyžicou) a polejeme džemom zmiešaným s troškou vody. Nakoniec posypeme mrveničkou.

Z tohto množstva nám vyjde asi 9 tortičiek, zaleží na veľkosti foriem. V chladničke vydržia niekoľko dní. Pred podávaním je dobré chvíľu nechať cupcake postáť pri izbovej teplote.

Inšpirácia: Krásna malá knižočka "Sladká kuchárka z produkcie JAMIE OLIVER´S FOODTube"

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára