sobota 3. mája 2014

Pŕhľavová nádievka

Pŕhľava dvojdomá je úžasnou liečivou bylinkou. Patrí k najlepšie dostupným rastlinkám, pretože rastie ako burina úúúplne všade. Často ju prehliadame a pritom ju máme rovno pod nosom. Ja si z nej pripravujem čaj, do ktorého nastrúham ešte trošku zázvoru alebo doplním inými bylinkami. Pŕhľava má neuveriteľne veľa liečivých účinkov, prečisťuje celý organizmus, a to je dôvod, prečo si ju nazbierať a poprípade aj vysušiť na horšie zimné časy.
Podľa mňa sama o sebe nechutí nijak famózne, ale sranda, že v tejto plnke nie je jej chuť cítiť, aj keď je v nej veľa. S maminou túto nádievku milujeme! Už niekoľko rokov je u nás takou jarnou tradíciou. Výborná je k plneným vajíčkam, ku krémovým polievkam namiesto chleba alebo len tak, ako malá desiata.


Pŕhľavu zbierame v rukaviciach a len vrchné mladé lístky. Pri umývaní si môžeme pomáhať s grilovacími kliešťami, aj keď po umytí už skoro vôbec nepŕhli.


Čo treba:

9 rožkov
1 mladá cibuľka
5 plátkov slaninky
400 g kuracích pečienok
150 g pŕhľavy
cca 2,5 dl mlieka
4 vajíčka
majorán (alebo iné bylinky)
soľ, čerstvo zomleté čierne korenie
trošku masla a strúhanky

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C a cca 20 x 32 cm plech vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Rožky nakrájame, akoby sme pripravovali jednohubky. Cibuľku, slaninku a pečienky pokrájame na kocky (tie sme predtým očistili) a opečieme na panvičke asi 5 minút. Pŕhľavu umyjeme v teplej vode a tiež pokrájame. Vo veľkej mise spolu všetko zmiešame a pridáme mlieko, vajíčka a bylinky, dochutíme soľou a korením. Zmes na plechu popritláčame a dáme piecť na asi 40 minút.

Plnku necháme vychladnúť, pokrájame na kocky a potom môžeme aj zamraziť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára