streda 19. februára 2014

Čokoládová pusinková torta

Na pečení najviac milujem dve veci, šľahať bielky a tešiť sa, ako sa zmenia na lesklý, hladký sneh a vylizovať misku od roztopenej čokolády. Takže je jasné, že čokoládových a snehových receptov na tomto blogu bude veľmi veľa, každý ma predsa na niečo slabosť! Aha, ešte moja tretia slabosť, "škaredé" koláče takým tým "Jamieovským" spôsobom. Tým myslím žiadny bezchybný poťahovací fondán, ale prasklinky a nedokonalosť. No a táto torta mi robí práve pre moje spomenuté slabosti veľkú radosť. Čokoládový korpus je vlhký a vláčny a pusinka navrchu mi pripomína moje najobľúbenejšie zákusky z detstva - laskonky. Každý kúsok sa rozplýva na jazyku a ešte niečo, torta je bezlepková, takže celiatici sa môžu tešiť!


Do orieškovo-čokoládovéhu snehu sa pridáva škrob, vďaka tomu zostanú kúsky čokolády celé a úplne sa nerozpustia. Pri šľahaní snehu je dôležité, aby misa nebola ani trošku mastná, preto ju vždy pre istotu pretriem rozrezaným citrónom, mám tak istotu, že sa bielky krásne vyšľahajú. Pri pečení torta zväčší svoj objem, ale po vybratí z rúry pekne spľaskne, tak ako na obrázku.


Čo treba:

Korpus:
180 g horkej čokolády
80 g masla izbovej teploty
110 g prírodného kryštálového cukru
3 veľké vajíčka (bielky a žĺtky oddelene) + 2 žĺtky
1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Orieškovo-čokoládový sneh:
80 g orechov (napr. vlašských, lieskových...)
50 g horkej čokolády
1 čajová lyžička škrobu
2 veľké bielky
100 g prírodného kryštálového cukru

Postup: 

Rúru predhrejeme na 180 °C. Dno tortovej formy o priemere 23 cm vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom a vysypeme múkou (alebo kakaom v prípade bezlepkovej diéty).
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli (hrniec s trochou mierne vriacej vody a na ňom postavená kovová miska) a dáme nabok vychladnúť. V mise vymiešame maslo s hnedým cukrom a po jednom pridávame žĺtky. Vyšľaháme a pridáme mierne vychladnutú čokoládu a vanilku. V druhej mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Jemne vmiešame do čokoládovej zmesi a nalejeme do formy. Pečieme 25 minút.
Medzitým si pripravíme orieškovo-čokoládový sneh. Orechy a čokoládu nasekáme nahrubo a zmiešame so škrobom. Dáme šľahať bielky a keď zbelejú, tak začneme po lyžiciach pridávať cukor. Šľaháme niekoľko minút, pokiaľ nie je sneh tuhý a lesklý. Jemne primiešame orieškovo-čokoládovú zmes.
Korpus vyberieme z rúry, rozotrieme naň sneh a pečieme ďalších 25 minút. Po upečení necháme tortu päť minút chladnúť, potom jemne uvoľníme nožom boky torty a necháme ju úplne vychladnúť.

Torta vydrží niekoľko dní na chladnom mieste.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára