nedeľa 19. januára 2014

Pekanový koláč

Základom tohto koláča sú netradičné pekanové orechy, ktoré sa síce na Slovensku ťažšie zháňajú, ale v porovnaní s vlašskými orechmi sú jemnejšej a sladšej, maslovej chuti. Ich domovinou je Severná Amerika, kde je "Pecan pie" veľmi obľúbený. Obľúbený je už aj u nás doma, pretože koláč je vážne soooooo good. Určite stojí za to si ho upiecť, či už s pekanovými, alebo vlašskými orechmi!


V recepte som použila javorový sirup a med v pomere 1:1, ale môže sa pridať len javorový sirup (alebo zlatý, kukuričný...) a samozrejme zdvojnásobiť jeho množstvo. Med je veľmi výrazný a sladký, preto by som ho nepoužila samotný.


Čo treba:

Cesto:
300 g hladkej múky
150 g studeného masla
20 g práškového cukru
2 žĺtky
2 polievkové lyžice studeného mlieka

Náplň:
180 g prírodného kryštálového cukru
60 g masla
veľkú štipku soli
90 ml javorového sirupu
90 ml medu
60 ml smotany na šľahanie
3 vajíčka
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
200 g pekanových orechov + cca 60 g pekanových orechov na ozdobu

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu koláčovú formu s priemerom cca 28 cm vystelieme papierom na pečenie.
Zmiešame múku, pokrájané maslo a cukor. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, pridáme žĺtky a mlieko. Z cesta vyformujeme guľu. Treba s ním hýbať čo najmenej, aby zostalo krehké. Z cesta odkrajujeme pol centimetra hrubé plátky. Plátky poukladáme na dno a okraje formy, aby do seba zapadali ako skladačka. Potom stláčaním okrajov zlepíme plátky dokopy. Cesto prevísajúce cez okraj formy odstránime. Okraje formy pokryjeme alobalom, aby okraje korpusu nepadali a priveľmi sa neupiekli. Takto pripravené pečieme 10 minút. 
Medzitým si pripravíme náplň. Orechy nasekáme nahrubo a dáme bokom. Do vodného kúpeľa (hrniec s trochou mierne vriacej vody a na ňom postavená kovová miska) dáme cukor, maslo, soľ, sirup, med a smotanu, pokým sa zmes nespojí. Odstránime z plameňa, necháme vychladnúť a primiešame vajíčka s vanilkou.
Predpečené cesto vyberieme z rúry a odstránime alobal z okrajov formy. Nasypeme naň orechy a zalejeme pripravenou zmesou. Dozdobíme zvyšnými orechmi a pečieme asi 40 minút, po 20 minútach zakryjeme koláč alobalom.
Ak chceme vychladnutý koláč vybrať z formy, tak formu prikryjeme plechom, otočíme ich, odstránime formu a papier na pečenie, prikryjeme ďalším plechom a zas otočíme. 

Koláč podávame s vyšľahanou šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou. Bude vám chutiť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára