utorok 26. novembra 2013

Francúzska čokoládová pena

Voilà! Čokoládová pena alebo Mousse au Chocolat je klasický francúzsky dezert. Jeho príprava je jednoduchá, chutí skvelo, je ľahký ako sladký obláčik. Výborne vyzerá v poháriku ozdobený čokoládovými hoblinkami a ovocím, alebo na tisíc iných spôsobov (pozrite si video časopisu Apetit). Do peny môžeme pridať aj alkohol, ja som ju vyskúšala s mandľovým Amarettom, kokosovým Malibu, pomarančovým Cointreau aj s obyčajným rumom a všetky variácie boli výborné. Tiež niekedy pridám vanilku, škoricu, štipku chilli... Je to recept, ktorý si určite zamilujete, tak ako ja!


Čo treba:

180 g horkej čokolády
1 kopcovitá polievková lyžica masla
75 ml vody
3 vajíčka (bielky a žĺtky oddelene)
2 polievkové lyžice obľúbeného alkoholu
1 polievková lyžica (prírodného) cukru alebo podľa chuti

Postup:

Čokoládu, maslo, vodu a alkohol rozpustíme vo vodnom kúpeli. Odstavíme, po miernom vychladnutí primiešame žĺtky a cukor a necháme úplne vychladnúť. Vyšľaháme bielky na tuhý sneh a jemne vmiešame do čokoládovej zmesi. Rozdelíme do pohárikov a necháme 2 - 3 hodiny stuhnúť v chladničke.

Toto množstvo je asi na 3 porcie.

2 komentáre:

  1. Milá moja Karin,
    všetko, čo upečieš a uvaríš, je mňaaam! A to nepreháňam! Z celého srdca Ti želám veľa návštevníkov na Tvojom milom a vydarenom blogu :)
    S.B.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Stanka, za toto ti budem musieť niečo upiecť, ďakujem, si super! :)

      Odstrániť